Μετά τη λήξη του συνεδρίου θελήσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους συνέδρους το επιθυμούσαν να μας καταθέσουν σχόλια κι εντυπώσεις τους. Είναι φυσικό να μας χαροποιούν ιδιαίτερα τα συγχαρητήρια και τα καλά λόγια που ακούσαμε ή και διαβάσαμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό να είναι αποτυπωμένες οι απόψεις των συνέδρων για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, για αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, να τροποποιήσουμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε στα επόμενα συνέδρια της Εταιρείας, στοχεύοντας σε ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα και στην ικανοποίηση της κοινότητας στην οποία απευθυνόμαστε. Ευχαριστούμε όλους όσους ανταποκρίθηκαν και σε αυτό το κάλεσμα.

ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

ΑΝΩΝΥΜΟΣ

Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, μεγάλη γκάμα θεμάτων, το πρόγραμμα ακολουθήθηκε με ακρίβεια και χωρίς ιδιαίτερες παρεκκλίσεις ωραρίου, η γνώση ήταν προσιτά εκφρασμένη και σε μη ειδικούς στο κομμάτι της βιολογίας, πρόθυμοι και επεξηγηματικοί ομιλητές, όμορφοι και άνετοι χώροι. Θα μπορούσαν να γίνουν κι άλλες ιστορικές αναφορές (ανάλογες της ομιλίας περί Αριστοτέλη), γενικότερα η διατμηματική με το αρχαιολογικό κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον, δείχνει και την ποικιλότητα των θεμάτων που αγγίζει η οικολογία. Η διάρκεια των ομιλιών ήταν ένα ακόμη θέμα, καθώς οι ομιλητές βιάζονταν και πιέζονταν κάποιες φορές. Κατά τα άλλα, εξαιρετικά.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΡΑΒΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θερμά συγχαρητήρια, το Συνέδριο ήταν εξαιρετικό, κάτι όχι σύνηθες για πολλά συνέδρια της ημεδαπής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ

Είναι το πρώτο συνέδριο της Helecos που παρακολούθησα και εντυπωσιάστηκα από την άψογη γενικότερη οργάνωση του συνεδρίου αλλά κυρίως από την οργάνωση και προετοιμασία των παρουσιάσεων των συνέδρων.

ΣΥΛΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ & ΒΟΥΛΑ ΚΑΡΑΧΛΕ

Θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου.

ΤΖΕΙΜΥ ΓΙΑΝΝΑΚΑ

Θετικά: Η τήρηση του προγράμματος και του χρόνου κάθε ομιλητή, η όλη οργάνωση του συνεδρίου. Πρόταση για μελλοντική βελτίωση: Οι συνεδρίες των αναρτημένων ανακοινώσεων (συγγραφείς μπροστά στα πόστερ) να λαμβάνουν χώρα σε ξεχωριστό χρόνο και όχι παράλληλα με τις παρουσιάσεις σε όλες τις αίθουσες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Έχω αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από ένα εθνικό Συνέδριο με υψηλές προδιαγραφές ... αλλά και με "χαρίσματα", όπως τη διεθνή συμμετοχή, την συνέπεια στο πρόγραμμα, τη φαντασία στη διοργάνωση (σύντομες παρουσιάσεις, βραβεία κλπ), τη συμμετοχή/συνέργεια των νέων κ.ά. ΜΠΡΑΒΟ στους συντελεστές και φυσικά στην Οικολογική Εταιρεία!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΛΑΚΑ

Το επιστημονικό κομμάτι δεν μπορώ να το κρίνω, γιατί δεν το παρακολούθησα όλο. Η οργάνωση όμως, ξέρω να πω, ήταν άψογη. Ο χώρος πολύ καλός. Και ο καφές ήταν πολύ καλός. Δεν ξέρω αν είναι αρνητικό καν, αλλά ήταν πολλά τα όσα παρουσιάστηκαν (πυκνές συνεδρίες, πολλά poster), που ενώ ήμουν όλη μέρα εκεί, πολλά δεν πρόλαβα να τα δω ή να τα παρακολουθήσω. Η διατήρηση του χρόνου ήταν κάτι πρωτόγνωρο, τόσο για την Ελλάδα γενικά όσο και τους οικολόγους ειδικά. Πολύ καλό βρήκα το γεγονός ότι υπήρξε χώρος και χρόνος για τα θέματα προστασίας και διοίκησης ΠΠ, επιστημονικής παρακολούθησης, έρευνας εκτός των τειχών κ.λπ. Αυτή η συνεδρία για τη βιοπαρακολούθηση, η οποία έγινε σε καλό χρόνο μετά το πέρας του έργου, ήταν πολύ χρήσιμη. Αυτό με το ζήτημα της διοίκησης ίσως έπρεπε να οργανωθεί κάπως καλύτερα. Η δική μου παρουσίαση έπρεπε μάλλον να γίνει στη συνεδρία της Βαρελτζίδου. Η συνεδρία για τα δηλητηριασμένα δολώματα ήταν επίσης πάρα πολύ χρήσιμη και πήγε πολύ καλά. Αυτά, από εδώ, από τη διοίκηση. Ευχαριστούμε όλους.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΤΣΗΣ

Συγχαρητήρια για την όλη διοργάνωση

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική διοργάνωση του συνεδρίου. Αναμφίβολα και κατά γενική ομολογία, ήταν το καλύτερο συνέδριο που είδαμε στην Ελλάδα.

ΔΑΝΗΣ ΚΙΖΙΡΙΔΗΣ

Θετικά: ~ Η αποφυγή εκτύπωσης του πλήρους προγράμματος. ~ Η σακούλα των συνέδρων, και το περιεχόμενό της, πολύ όμορφα. Και το γλυκό καρότο, ευχαριστούμε! ~ Πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες προσκεκλημένων ομιλητών. ~ Υπέροχοι συνεδριακοί χώροι, τόσο για τις προφορικές, όσο και για τις αναρτημένες ανακοινώσεις. ~ Υπέροχο φαγητό, κτλ. ~ Χαμηλότατες τιμές συμμετοχής (αναρωτιέμαι γιατί σε άλλα συνέδρια οι τιμές είναι τόσο υψηλές) ~ Αυτή η φόρμα υποβολής σχολίων. Ευχαριστούμε που μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα. Αρνητικά: ~ Ήταν πολύ δύσκολο να πλοηγηθώ στο κείμενο του προγράμματος. Χρειαζόταν άλλη δομή, ίσως σε πίνακα. ~ Έλλειψη διαλειμμάτων μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλιών, και μεταξύ των προφορικών ανακοινώσεων. Διαλείμματα 2-3 λεπτών θα ήταν αρκετά, για μετακινήσεις μεταξύ αιθουσών, και κυρίως για τουαλέτα . ~ Οι αναρτημένες ανακοινώσεις δεν προωθήθηκαν όσο τους αξίζει: παράλληλα έτρεχαν κάποιες συνεδρίες, και οι συγγραφείς μπορούσαν να είναι μόνο για 45 λεπτά μπροστά. Οι αναρτημένες ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο, ο τόπος συνεύρεσης των συνέδρων στο τέλος της μέρας, προσελκύοντας τους με μπουφέ, ή με δωρεάν ποτό, με τους συγγραφείς μπροστά στα πόστερ για τουλάχιστον 2 ώρες. ~ Μικρές καθυστερήσεις στην έναρξη προσκεκλημένων ομιλιών. Η κυρία Βώκου μας μάζεψε στην εναρκτήρια τελετή, και ίσως κάποιο είδος κουδουνιού ή κάτι παρόμοιο να λειτουργούσε παρομοίως, 5 λεπτά πριν από κάθε έναρξη. Γενικά, θεωρώ ότι ήταν ένα εξαιρετικό συνέδριο, δομημένο και συντονισμένο με επαγγελματισμό, και συνάμα γεμάτο χαμόγελα, ζεστασιά, και ανοιχτούς προς συζήτηση ανθρώπους. Γλυκές αναμνήσεις απέμειναν!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΜΑΣ

Ευχαριστώ για ένα καταπληκτικό τριήμερο! H θεματολογία του ήταν τόσο ευρεία ώστε να ενδιαφέρει σχεδόν όλους μας, και κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων στη χώρα. Νομίζω ότι ήταν μακράν το καλύτερο συνέδριο της Εταιρείας, απ΄όσα έχω παρακολουθήσει.

ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας είχε άψογη οργάνωση και πλούσια θεματολογία. Εκτιμώ ότι δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούν και να καταρτιστούν σε εξειδικευμένα θέματα τόσο επιστήμονες και ερευνητές, όσο και επαγγελματίες εμπλεκόμενοι με το αντικείμενο. Ταυτόχρονα έφερε κοντά επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους, δίνοντας ένα έντονο διεπιστημονικό χαρακτήρα αλλά και ουσιαστικό προβληματισμό αναφορικά με τη συνθετότητα των θεμάτων του περιβάλλοντος. Σε ότι χρειαστήκαμε ως ΥΠΕΝ , υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Δεν έχω να κάνω κάποιο αρνητικό σχόλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΤΕΜΙΡΗ

Συγχαρητήρια για το συνέδριο, μπορώ να πω ότι ήταν το καλύτερο ελληνικό συνέδριο που έχω παρακολουθήσει μέχρι σήμερα!

ΕΥΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Συγχαρητήρια για την οργάνωση του Συνεδρίου, το μεγάλο αριθμό και την ποιότητα των ομιλιών καθώς και τις ειδικές συνεδρίες. Είμαι σκεπτική ως προς ορισμένα θέματα συνεδριών και θα επικεντρωθώ σε αυτά αν και στο σύνολο έμεινα ικανοποιημένη διότι αποτέλεσαν "food for thought" για τους παρευρισκόμενους. Θεωρώ ότι θέματα όπως οι φορείς διαχείρισης στα οποία δεν υπάρχουν αντιδιαμετρικές απόψεις και το βασικότερο πρόβλημα λειτουργίας των φορέων αφορά το οικονομικό -το οποίο δεν εξαρτάται άμεσα από αυτούς- καταλήγουν να αναλώνονται στα ίδια και μετά από κάποια ώρα να μην εκφράζονται καινούριες ιδέες. Σε ένα συνέδριο οικολογίας όλοι θα συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να αντιστραφεί η κατάσταση απαξίωσης των φορέων αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι μόνο στα χέρια των φορέων για να πάρουν μια απόφαση. Θεωρώ επίσης ότι το θέμα των δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν αρκετά εξειδικευμένο για να αφιερωθεί μια ολόκληρη συνεδρία. Θέματα παρόμοιας έκτασης υπάρχουν πάρα πολλά και σε ένα τέτοιο συνέδριο δε θα θα είναι κανείς υπέρ της αντίθετης άποψης. Καθοριστική λύση στο πρόβλημα των δολωμάτων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τη μη χρήση δολωμάτων καθώς και η τήρηση της επιβολής του νόμου στους παραβάτες. Επομένως ο βασικότερος ίσως παράγοντας σε αυτό το πρόβλημα αφορά τον κόσμο -κυνηγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους κτλ- που σίγουρα δεν είχε έρθει στο συνέδριο. Ωστόσο είμαι επιφυλακτική ως προς το αν ήταν εποικοδομητική ή όχι αυτή η συνεδρία διότι προτίμησα να πάω σε άλλη και άρα ίσως έχω λανθασμένη εικόνα. Τέλος, η συνεδρία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις θα έπρεπε να επαναληφθεί στο επόμενο συνέδριο καθώς μετά την παρουσίαση τους δεν έμεινε καθόλου χρόνος για συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου είναι σημαντική συνεδρία διότι σπάνια οργανώσεις, φορείς, πανεπιστήμια, ευρύ κοινό βρίσκονται σε μια αίθουσα για να συζητήσουν με αποτέλεσμα όντως να έχουν δημιουργηθεί τείχη όπως εύστοχα ανέφερε ο τίτλος της συνεδρίας. Δε χρειαζόταν η εισήγηση κάθε οργάνωσης με παρουσιάσεις αλλά κάθε φορά που ο κάθε εκπρόσωπος θα έπαιρνε το λόγο να πάρει μέρος στη συζήτηση να ανέφερε με μια πρόταση το αντικείμενο της εκάστοτε ΜΚΟ. Ο κόσμος που παρευρίσκεται στην συνεδρία αυτή ενδιαφέρεται για τον συγκεκριμένο τομέα άρα ή θα ξέρει ήδη το έργο των ΜΚΟ ή θα μπορέσει να ψάξει μόνος του περαιτέρω πληροφορίες/να συζητήσει σε κάποιο διάλειμμα με τους εκπροσώπους κτλ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΪΡΑΖΙΔΗΣ

Ήταν ένα επιτυχημένο συνέδριο και αυτό φάνηκε από την καθολική σχεδόν άρνησή μας να ... την κάνουμε κοπάνα για μια βόλτα στη πόλη... βρισκόμενοι στο χώρο για ένα συνεχές +12ωρο καθημερινά. Αυτό βέβαια οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καλά οργανωμένες θεματικές ενότητες. 

ΣΕΒΑΣΤΗ ΡΑΦΑΕΛΑ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Το συνέδριο ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Ήταν εξαιρετικά οργανωμένο, κάτι το οποίο είναι σημαντικό λόγω του όγκου των συμμετεχόντων, τρομερά ενδιαφέρον καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον με το θερμότερο ’κλίμα’! Δεν έμεινε κανένας ανικανοποίητος! Ο συνδυασμός αυτός έχει ανεβάσει το επίπεδο του συνεδρίου κατά πολύ και φυσικά είναι το καλύτερο με διαφορά όσων έχω παρακολουθήσει το φετινό ετος! Περιμένω κάτι ανάλογο (ή και καλύτερο, μπορεί να μας εκπλήξετε) για το επόμενό μας αντάμωμα!

ΡΑΝΙΑ ΤΖΩΡΑΚΗ

Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Οι επτά (7) φοιτητές μου που συμμετείχαν έμαθαν πολλά και έμειναν πολλοί ευχαριστημένοι. Θα θέλαμε να λαμβάναμε μια σύνοψη (αριθμός συμμετεχόντων, αριθμός παρουσιάσεων, κάποια συμπεράσματα και τέλος πού θα διοργανωθεί το επόμενο συνέδριο Helecos)

THOMAS TSCHEULIN

Συγχαίρω για ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο! Ήταν όλα τέλεια!